A nekünk való jó ételek

Első sorban azért lettem természetgyógyász, hogy hozzájussak azokhoz a hiteles forrásokhoz, amelyek a helyes irányba terelnek. Amely források birtokában el tudjam dönteni, mi a jó nekem valójában. Amint erre az útra ráléptem, olyanná vált az életem, mint egy nyomozás, újabb és újabb nyomokra bukkanva rájöttem, hogy mennyire hagytam magamat félrevezetni. Nagyon sok minden, amit nagy erőkkel traktálnak nekem, annak köze sincs az egészséghez.

Számos tudományos kutatás igazolja a feldolgozott, finomított élelmiszerek káros hatásait a szervezetre és az emberiség nagy része alig vesz tudomást róla.

Minél jobban beleástam magam olyan emberek, orvosok, kutatók munkájába, akik egy életen át foglalkoztak és alaposan körüljárták ezt a témát, annál jobban rádöbbentem, hogy én vagyok a felelős magamért, csakis rajtam múlik, hogy milyen állapotban vagyok.

“Táplálékod legyen az orvosságod, orvosságod legyen a táplálékod” - mondta Hippokratész (kr.e 460-370), amely akkor is és most is érvényes. Ami bejut a szervezetünkbe, sejtszinten beépül: a nekünk való természetes ételek erősítenek, táplálnak minket, a rossz, feldolgozott, finomított, “műanyag” ételek a betegségek forrásai lehetnek.

És itt jöhet a kérdés, hogy mi is az a feldolgozott élelmiszer, ami hosszabb távon megbetegíthet: mindaz feldolgozott élelmiszer, amelyek valamilyen kémiai eljárás eredményei, amelyekből elvettek valami jót és hozzáadtak valami rosszat.

Sajnos, az alapvető élelmiszereknek mondott, a boltok polcain roskadozó alapanyagok nagy része erősen feldolgozott, érdemes utána nézni. Ráadásul egy rakás ételnek mondott terméket állítanak elő ezek felhasználásával, amiket nagyon sokan meg is vesznek…

Egy szó, mint száz, az ember természeti lény, és a természetes táplálékkal marad egészséges. És ezek a természetes táplálékok minél kevesebb főzési eljáráson esnek át, annál jobban támogatnak minket, ez ilyen egyszerű.